Chcesz otrzymywać najnowsze wiadomości
Wydarzenia
Inauguracja projektu „Spichlerz Lubelski”

W poniedziałek, 29 kwietnia br. w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego w Lublinie odbyła się konferencja prasowa dotycząca projektu pt. „Spichlerz Lubelski”, którego inicjatorem jest lubelski oddział Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Na uwagę zasługuje fakt, iż „Spichlerz Lubelski” został współfinansowany z funduszy projektu „Marketing Gospodarczy Województwa Lubelskiego II” Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego 2014-2020.



– Projekt „Spichlerza Lubelskiego” od razu zyskał naszą akceptację. Nie ma nic bardziej pozytywnego jak promowanie rodzimych towarów. Oferowana przez lokalnych producentów żywność jest przede wszystkim ekologiczna, dzięki czemu może cieszyć podniebienia nie tylko mieszkańców Lubelszczyzny, ale także całego kraju i Europy
– przekonuje marszałek województwa Jarosław Stawiarski.

W ramach projektu prowadzona będzie również sprzedaż internetowa, która pozwoli na dotarcie z najlepszymi produktami Lubelszczyzny o charakterze regionalnym, lokalnym czy ekologicznym, do wszystkich potencjalnych klientów, bez względu na ich miejsce zamieszkania. Utworzenie takiego punktu z inicjatywy samych producentów, którzy aktywnie wspierają i promują województwo lubelskie na wydarzeniach targowych i konferencyjnych w całej Polsce, daje szanse na powodzenie tego przedsięwzięcia i potwierdza autentyczność i wysoką jakość oferowanych produktów.

– Chcemy pomóc producentom żywności wysokiej jakości, a co za tym idzie podtrzymywać i przekazywać tradycje lubelskiej kuchni. Docelowo chcemy otworzyć punkt sklepowy, gdzie klienci będą mogli zaopatrzyć się w produkty prosto od producenta. W koncepcji mamy także zawartą dostawę produktów, po zamówieniu telefonicznym czy internetowym, do domu
– dodaje Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego – Oddział Lublin Tomasz Solis.

Członkowie oddziału i „Spichlerza Lubelskiego” współpracują od lat z urzędem marszałkowskim uczestnicząc w wielu akcjach informacyjno-promocyjnych samorządu województwa, nakierowanych zarówno na mieszkańców regionu, jak i całego kraju czy Europy. Produkty oferowane dzisiaj w ramach „Spichlerza Lubelskiego” można zawsze spotkać podczas naszych wydarzeń w regionie i wyjazdowej promocji podczas targów.

Obecnie pod względem liczby zgłoszonych produktów lubelskie zajmuje 3. miejsce w kraju. Jest więc w ścisłej czołówce regionów najaktywniej działających na rzecz zachowania lokalnego dziedzictwa kulinarnego. Lubelskie smakołyki stanowią ponad 10% wszystkich zarejestrowanych na liście! Na Liście Produktów Tradycyjnych (LPT) znajduje się już 208 lubelskich produktów.

Promując lubelskie produkty żywnościowe wysokiej jakości, samorząd województwa wychodzi z założenia, że takie wsparcie pozwoli wytwórcom skupić się na rozwijaniu produkcji oraz dbaniu o jakość swoich wyrobów. To z pewnością przełoży się na dochodowość biznesu, a tym samym na konkurencyjność tej gałęzi lubelskiej gospodarki.


Źródło: UMWL


dodano: 2019-05-02 06:28:28