Chcesz otrzymywać najnowsze wiadomości
Wydarzenia
Kropla Zdrowia

Prof. dr hab. JERZY TYS z Zespołem, z Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie - twórca Kropli Zdrowia, oleju rzepakowego o właściwościach prozdrowotnych został laureatem Nagrody Prestiżu RENOMA ROKU 2012 w kategorii Wynalazca.



Na pierwszym planie prof. dr hab. JERZY TYS (z prawej) z Zespołem z Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie, twórcy oleju rzepakowego o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych KROPLA ZDROWIA. Fot. Łukasz Kaczanowski

Prowadzone w Instytucie Agrofizyki PAN od wielu lat badania nad uprawą, zbiorem i przechowywaniem rzepaku zaowocowały zgromadzeniem olbrzymiej wiedzy i nowoczesnych technologicznych rozwiązań dających możliwość pozyskiwania oleju o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Wynikiem tych badań, pod kierownictwem prof. dr hab. Jerzego Tysa, jest właśnie olej rzepakowy pod nazwą KROPLA ZDROWIA®.

Olej sałatkowy KROPLA ZDROWIA należy do najwartościowszych tłuszczów roślinnych będących obecnie na rynku. Jego walory prozdrowotne wynikają z wysokiej zawartości bioaktywnych związków bardzo korzystnie działających na organizm człowieka.

Ze względu na surowy reżim technologiczny (wynikający z założeń patentowych) oraz wysokiej jakości ekologiczny surowiec (nasiona rzepaku pochodzą ze specjalnych odmian i są produkowane w gospodarstwach przestrzegających norm ekologicznych) olej sałatkowy KROPLA ZDROWIA zaliczany jest do grupy nutraceutyków.
Istnieją dane przypisujące antymutagenne i antynowotworowe działanie związkom fenolowym obecnym w oleju. Spożywanie jego wiąże się więc ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia takich typów nowotworów jak: nowotwór sutka, pęcherza moczowego i przewodu pokarmowego.

Badania epidemiologiczne wykazały, że olej obniża poziom lipoprotein LDL w surowicy krwi, co można wytłumaczyć wysoką zawartością kwasów monoenowych (głównie kwasu oleinowego).

Wykazano również, że spożywanie oleju KROPLA ZDROWIA pomaga w leczeniu cukrzycy typu II – insulinoniezależnej, zmniejszając insulino-oporność i poprawiając utrzymanie stabilnego poziomu glukozy. Olej reguluje też ciśnienie krwi oraz zwiększa przyswajalność witamin. Ponadto stosowany zewnętrznie chroni skórę przed podrażnieniami, uelastycznia ją, łagodzi egzemy, opryszczki itp.


dodano: 2013-03-06 10:55:17