Chcesz otrzymywać najnowsze wiadomości
Wydarzenia
Perły 2016

Poznańskie targi "Smaki Regionów" (24-27 września br.) po raz kolejny gościły producentów żywności tradycyjnej. Na stoisku województwa lubelskiego goście targów mieli okazję posmakować licznych smakołyków. Pięć z nich zdobyło prestiżowy tytuł "Perła 2016", przyznawany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego najlepszym produktom i potrawom.

Soki, cydr, ocet winny i szparagi z firmy Biogrim Ireny i Grzegorza Maryniowskich z Wojciechowa, roztoczańskie wędliny z firmy Wasąg z Hedwiżyna, syropy i mieszanki ziołowe Tymiankowego Smaku Fajsławic, powidła, nektary i cydr Małgorzaty i Tomasza Solisów z Mikołajówki, miody pitne z Apisu, makowiec lubartowski Marii Siej z Lubartowa, pieczywo z piekarni Marcina Juryckiego ze Starej Wsi i zioła firmy Krautex z Łopiennika Górnego, a przede wszystkim cebularz lubelski i pyszne jabłka
– to wszystko przyciągało zwiedzających na lubelską prezentację.


Na zdjęciach: Marszałek woj. Lubelskiego, Sławomir Sosnowski wręcza „Perłę 2016” Marii Siej za makowiec lubartowski. Perły 2016 - twaróg półtłusty pergamin oraz zupa chmielowa i żeberka wieprzowe na kaszy z dudkami. Fot. Tomasz Makowski/UMWL

W tym roku do regionu lubelskiego trafiło aż pięć prestiżowych nagród "Perła 2016", które otrzymały: twaróg półtłusty pergamin OSM w Opolu Lubelskim, makowiec lubartowski Marii Siej z Lubartowa, syrop malinowy z Mikołajówki Małgorzaty Solis z Mikołajówki, pralina z Lublina Tomasza Machonia z Cukierni "Staropolska" z Lublina, a także dania obiadowe (jedna, wspólna statuetka): zupa chmielowa oraz żeberka wieprzowe na kaszy z dudkami serwowane przez Montis Hotel & Spa z Poniatowej. "Klucz do polskiej spiżarni"
– nagroda przyznawana za zasługi w promocji produktów regionalnych – trafiła do Sławomira Struskiego, dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.

Źródło: UMWL


dodano: 2016-09-28 07:37:09