Chcesz otrzymywać najnowsze wiadomości
Wydarzenia
Polska smakuje

Pod hasłem „Polska Smakuje” będziemy prowadzić podczas Euro 2012 akcję promującą polską żywność. Gości przybyłych na mecze częstować będziemy polskimi tradycyjnymi jabłkami, truskawkami, rogalami świętomarcińskimi i sokami – powiedział podczas konferencji prasowej minister Marek Sawicki.

     W spotkaniu z przedstawicielami mediów
, które odbyło się w ogrodzie ministerstwa (28.05.2012), obok ministra Sawickiego uczestniczyli również: minister sportu i turystyki Joanna Mucha i prezes Spółki PL 2012 Marcin Herra. O produktach, które podczas polskiego, tradycyjnego śniadania będą podawane opowiadał restaurator, znawca kuchni Adam Gessler.
     Odbywające się w Polsce Mistrzostwa Europy będą doskonałą okazją do zaprezentowania przybyłym gościom wyjątkowej, smacznej polskiej kuchni i polskich produktów wysokiej jakości – zaznaczył minister Sawicki.
     Działania informacyjno-promocyjne pod hasłem „Polska Smakuje” prowadzone będą podczas Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej UEFA EURO 2012TM w dniach 8 - 28 czerwca br. w Warszawie, Gdańsku, Poznaniu i Wrocławiu, odpowiednio do odbywających się meczów.
     Promocja ta będzie polegała na prezentacji oraz degustacji produktów, m.in. przy wykorzystaniu specjalnie przygotowanych riksz oznaczonych hasłem akcji. Taka właśnie riksza z polskimi produktami zaprezentowana została podczas dzisiejszej konferencji. Miejscem prezentacji będą okolice dworców kolejowych i portów lotniczych w Warszawie, gdzie rozdawane będą jabłka grójeckie. W Gdańsku goście będą mogli spróbować jak smakują truskawki kaszubskie, w Poznaniu swoją słodyczą zachwycać będą rogale świętomarcińskie, a we Wrocławiu orzeźwiać soki.
     Podczas konferencji zaprezentowane zostało „Polskie Śniadanie”. Stół zastawiony różnorodnymi, smakowitymi potrawami to rezultat wspólnego, konkursu ogłoszonego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Sportu i Turystyki oraz Spółkę PL.2012. Celem konkursu było wybranie menu polskiego śniadania, a tym samym zaprezentowanie polskich tradycji kulinarnych.
     Wśród pięciu najpopularniejszych propozycji znalazły się: Twaróg z nowalijkami, jajecznica, drożdżowe bułeczki, polskie wędliny i jajka na miękko od kurki zielononóżki kuropatwianej.
     Minister Sawicki podkreślił, że gościom przyjeżdżającym na Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej zaprezentujemy tradycyjne polskie śniadanie po to, aby mogli w pełni radować się z piłkarskiego święta.


dodano: 2012-05-28 18:02:40