Chcesz otrzymywać najnowsze wiadomości
Wydarzenia
Rośnie eksport mleka do Rosji

Mimo zawirowań w stosunkach polsko-rosyjskich eksport mleczarski do Rosji cały czas rośnie. Jak wynika z danych przedstawionych przez Waldemara Brosia, prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, w ciągu pierwszych czterech miesięcy tego roku dynamika eksportu produktów mleczarskich do Rosji wyniosła 161,2 proc. (w ujęciu wartościowym) w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku.

Najwięcej polskie firmy sprzedały do Rosji serów i twarogów – aż 10 638 tysięcy ton. Dla porównania w analogicznym okresie 2013 roku sprzedaliśmy 8568 tysięcy ton. Co daje dynamikę 124,2 proc. Wartościowo ta dynamika jest jeszcze większa i wynosi 138,5 proc.

Drugą pozycję, z prawie takim samym wynikiem zajmują, niezagęszczone mleko
2125 tys. ton z dynamiką 301,9 proc. oraz serwatka 2148 tys. ton z dynamiką wzrostu 204,4 proc.

– Jednak największą dynamikę ilościową ma masło. Od stycznia do kwietnia br. do Federacji Rosyjskiej wysłaliśmy 1760 tys. ton, a rok wcześniej w tym samym okresie zaledwie 453 tys. ton o daje dynamikę aż 388,5 proc. Wartościowo ta dynamika wynosi 369,2 proc. – mówił Waldemar Broś podczas ostatniego seminarium w siedzibie KZSM.

Z prezentowanych danych wynika, że dynamika eksportu do Rosji wyniosła w okresie styczeń – kwiecień 2014 r. w ujęciu wartościowym
161,2 proc., a w ujęciu ilościowym 154,9 proc. Dla porównania w ogóle, dynamika eksportu w tym okresie wyniosła w ujęciu ilościowym 113,2 proc. a w ujęciu wartościowym 130,7 proc.

Źródło: portalspozywczy.pl. Autor: Roman Wieczorkiewicz


dodano: 2014-07-22 09:30:56