Chcesz otrzymywać najnowsze wiadomości
Wydarzenia
Zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski

Bartosz Peter i Rafał Kudlinski zostali zwycięzcami Kulinarnego Pucharu Polski 2017. Konkurs przeprowadzono podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO. Biorą w nim udział najlepsi szefowie kuchni z całego kraju wyłaniani w wieloetapowych eliminacjach. Na drugim miejscu znaleźli się Paweł Salamon i Maciej Pisarek, na trzecim miejscu Paweł Kubera i Kajetan Świokła.



Dania zwycięskiej pary na co dzień można skosztować w hotelu Copernicus w Toruniu. Aby wziąć udział w finale Kulinarnego Pucharu Polski i walczyć o miano „Najlepszy z najlepszych” Bartosz Peter i Rafał Kudlinski, pokonali konkurencję w eliminacyjnym Konkursie Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L-Art de la Cuisine Martell 2017.

W finale Kulinarnego Pucharu Polski konkurowało 11 par, złożonych z szefa i kucharza pomocniczych. Szef oceniany był za organizację pracy zespołu, przygotowanie stanowiska pracy, wysokie umiejętności zawodowe, smak, estetykę i sposób podania pracy konkursowej. Kucharz pomocniczy pomagał w pracach przygotowawczych oraz serwowaniu dań konkursowych.

Pierwszego dnia konkursu (26.09.2017) uczestnicy przygotowywali przystawkę na bazie przepiórki, zielonych pistacji i octu balsamico di Modena oraz własną interpretację szarlotki z wykorzystaniem jabłek grójeckich. W zmaganiach finałowych (27.09.2017) międzynarodowe jury oceniało 11 dań głównych, w których składnikami obowiązkowymi były halibut, szynka parmeńska oraz czarny ryż. Składowi sędziowskiemu przewodniczył Jarosław Uściński – doświadczony szef topowych kuchni, sędzia wielu konkursów kulinarnych oraz trener drużyn narodowych.

Pierwsza edycja konkursu odbyła się w 2000 roku. Od tamtego czasu ciągle się rozwija i zdobywa coraz większe uznanie. O randze konkursu świadczy przychylność takich organizacji jak Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro-Toques Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni  i Cukierni, które objęły patronat nad wydarzeniem. Konkurs zdobył również zainteresowanie międzynarodowego środowiska gastronomicznego. Potwierdzeniem tego jest m. in. formalna rekomendacja, której udzieliło WACS (World Association of Chefs Societies), czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni.

Kwalifikacje do Kulinarnego Pucharu Polski trwały przez cały roku. Rozpoczęły się we wrześniu konkursem Primerba Cup, który miał miejsce podczas targów Polagra Gastro 2016 w Poznaniu, a zakończyły w sierpniu, w Ustroniu, Międzynarodowymi Mistrzostwami w Podawaniu Baraniny. W sumie, przyznano 10 nominacji do finału Kulinarnego Pucharu Polski.


Źródło: MTP


dodano: 2017-09-29 06:50:48