Chcesz otrzymywać najnowsze wiadomości
Wydarzenia
Ciekawe debaty i panele podczas WorldFood 2018

Już w przyszłym tygodniu rusza w Warszawie piąta edycja Targów Żywności i Napojów – WorldFood. Partnerami merytorycznymi i współorganizatorami debat i paneli tematycznych są największe i najważniejsze organizacje branżowe. Nie zabraknie zatem ciekawych paneli, konferencji i dyskusji, a targi otworzy debata na temat „Polska żywność wobec światowych trendów”, której współorganizatorem jest Polska Federacja Producentów Żywności.

Panele tematyczne i debaty, współorganizowane przez organizacje branżowe będą okazją do zapoznania się z opiniami  tych, dla których branża spożywcza jest ważnym sektorem i kołem napędowym polskiej gospodarki. Przez trzy dni będą toczyły się rozmowy o najważniejszych trendach, problemach i perspektywach polskiej branży spożywczej, trendach światowych i nowych rynkach.
  • Czy jakość może być przewagą konkurencyjności i szansą na budowanie silnej marki na rynkach zagranicznych?
  • Jak zmiany w potrzebach i świadomości konsumenta wpływają na rozwój rynku i strukturę w handlu? 
  • Czy polskie półki w sieciach handlowych to potrzeba rynku czy marketing?
  • Czy optymalizacja spożywczego łańcucha dostaw jest szansą dla efektywniejszego handlu?  Bezpieczeństwo – technologia kooperacja (na przykładzie chłodniczych łańcuchów dostaw).
  • Czy i jak rozwinie się rynek produktów ekologicznych w Polsce w świetle ostatnich zmian?
  • Jakie są reguły produkcji żywności ekologicznej? Czy są dodatki dozwolone do produkcji żywności ekologicznej i jak je stosować?
  • Jak prawidłowo oznakować produkty ekologiczne i czy to pomaga w sprzedaży?
  • Jak rozwija się rynek żywności organicznej w Europie? Jak reagują konsumenci?
  • Perspektywy, szanse i zagrożenia dla eko-sklepów ?
  • Jak import produktów ekologicznych z krajów trzecich wpływa na rynek krajowy?
  • Czy rozwój produktów bez laktozy i bez glutenu to światowa moda czy potrzeba i co na to polski rynek?
  • Czy znamy alergeny w przemyśle spożywczym i umiemy czytać ich znakowanie na produktach spożywczych?
  • Jaki wpływ mają mikrobiotyki i bioaktywne białka serwatkowe na leczenie i rehabilitację osób z chorobami układu pokarmowego i immunologicznego?
  • Co to jest mikroflora opakowań do żywności i jaki wpływ ma na jakość produktów?
  • Żywność organiczna i suplementy diety jak czytać wspólnotowy wykaz Novel food?
 Jak działa Kodeks dobrych praktyk reklamy suplementów diety?
  • Czy szansą dla polskiego rynku mogą być dobre klimaty inwestycyjne w Wietnamie?
  • Jak wygląda przemysł spożywczy i trendy kulinarne Malezji?
  • i wiele innych, ciekawych tematów.

– Jeśli chcecie posłuchać cenionych ekspertów, przedsiębiorców, właścicieli znanych marek, ludzi nauki i biznesu, przedstawicieli agend rządowych i instytucji, musicie koniecznie zarejestrować się 
on-line i wziąć udział w panelach tematycznych
– mówi Agnieszka Szpaderska, dyrektor Targów. – A po kolejnej porcji wiedzy merytorycznej zapraszamy na degustacje i wyjątkowe pokazy kulinarne – dodaje dyrektor Szpaderska.

Po raz kolejny kilkadziesiąt włoskich firm, pod wspólnym logo Bellavita zagości na WorldFood. Giancarlo Russo, szef kuchni i ambasador kuchni włoskiej w Polsce, będzie Głównym Szefem Kuchni włoskiego pawilonu. Giancarlo Russo zaprosił również do udziału w pokazach Anuelo Serra, szefa kuchni w restauracji San Lorenzo w Warszawie oraz Kurta Schellera, krytyka kulinarnego i założyciela Akademii Kurta Schellera. Również znani już z poprzedniej edycji: Andrea Camastra, właściciel i szef restauracji Senses odznaczonej gwiazdką Michelin oraz Marzena Gromelska, główny szef kuchni restauracji Chianti Trattoria - Kręgliccy w Warszawie – dadzą popis sztuce kulinarnej podczas targów WorldFood.


Nie zabraknie również Kevina Aistona, znanego  kucharza, który tradycyjnie na stoisku Brytyjsko-Polskiej Izby Handlowej, zaprezentuje smakowite steki jagnięce i inne specjalności kuchni angielskiej. Pokazy kulinarne  pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni 
poprowadzą znani kucharze pod czujnym okiem szefa Jarosława Uścińskiego, znanego warszawskiego restauratora, przygotowując potrawy z tradycyjnych polskich  produktów i specjałów przekazanych przez nagrodzonych i wyróżnionych Wystawców.

Organizatorzy zapraszają na te trzydniowe atrakcje (12-14 kwietnia 2018 r.) do hal EXPO XXI przy ul. Prądzyńskiego. Rejestracja on-line na stronie WorldFood.


Źródło: Targi Żywności i Napojów - WorldFood

dodano: 2018-04-05 06:31:06