Wydarzenia
Misja Stowarzyszenia „Polska Ekologia” Od 11 do 14
lutego w Bawarii, a ściślej – we frankońskiej Norymberdze, przez liczne
hale przewinie się ok. 42 tys. kupców i zwiedzających, odwiedzając 2
tys. stoisk, w tym pięknie zaaranżowany polski sektor Ministerstwa
Rolnictwa i Rozwoju Wsi. – To będzie nasza krucjata witaminowo-antymiażdżycowa na
najważniejszych targach żywności ekologicznej BioFach w Norymberdze –
mówi Paweł Krajmas, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i
Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”. – Kilkunastu naszych członków jedzie z ofertą głównie przetworów z owoców i warzyw zaliczanych do najbardziej zdrowego pożywienia, można rzec – funkcjonalnego, ale nie przez dodanie witamin czy minerałów, a dzięki naturalnym składnikom – bioflawonoidom, antyutleniaczom, mikroelementom, witaminom i… długo by jeszcze wyliczać. Na naszym 70 metrowym stoisku (w sektorze ministerialnym – hala nr 5) znajdą się też owoce leśne i grzyby, sery kozie, kasze, zioła – na czele z cennym, zdrowotnym słynnym już bluszczykiem kurdybankiem – dodaje prezes Krajmas. Część firm wystawia się również poza polskim sektorem, w innych halach, gdzie zajmą stoiska w pobliżu innych zagranicznych o zbliżonym profilu. Polacy tradycyjnie już wezmą także udział w kongresie ekologicznym, na którym wygłoszą wykłady o możliwości poszerzania dostępu do EKO żywności. – W tym roku jedziemy z niezwykłymi przetworami owocowymi i warzywnymi, np. z najcenniejszym owocem świata – aronią. Polska jest aroniowym potentatem. Aronię, z uwagi na jej właściwości odtruwające, bardzo sobie cenią np. konsumenci w Japonii, żyjący w środowisku przemysłowym, czy nawet narażeni na skażenie izotopami. Oferujemy również soki z warzyw kiszonych, nektary i soki przecierowe, m.in. barszcz z kiszonych buraków. Będziemy częstować gości, nawiązywać nowe kontakty, a także rozmawiać ze starymi znajomymi z poprzednich targów, handlowcami, którzy poznali już Polskę jako gwarantowanego dostawcę żywności o najwyższych walorach zdrowotnych – mówi Paweł Krajmas. Polska znajduje się na fali wznoszącej w dziedzinie żywności ekologicznej, a krajowy rynek rośnie co roku o 15–18 proc. W Polsce, tak jak i w wielu innych krajach wzrasta świadomość konsumentów, którzy dostrzegają zagrożenia płynące ze strony produkcji wielkoprzemysłowej. Krajowi EKO producenci i przetwórcy ściśle przestrzegają surowych reżimów agrotechnicznych i technologicznych, dysponują nowoczesną techniką sortowania, chłodzenia i pakowania. W ciągu ostatnich lat nawiązali kontakty Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych (!). Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku. W ciągu 9 lat funkcjonowania, Stowarzyszenie przeprowadziło wiele akcji promujących najbardziej wartościową żywność w kraju i za granicą. W najbliższym czasie ruszy z nowymi kampaniami promocji polskiej żywności ekologicznej w USA, Japonii i Singapurze. Źródło: Polska Ekologia dodano: 2015-02-04 08:04:24 |